dimarts, 29 de desembre del 2015

Sobre el celler del Castell del Remei

El celler Castell del Remei es creà el 1860, aproximadament, coincidint amb l’adquisició de l’emblemàtica finca per part de la família Girona, promotora de la instal·lació. No obstant, l’any 1780 és la data en què apareixen ja indicis en la finca històrica d’elaboració de vi. El Castell del Remei fou el primer celler en embotellar amb marca pròpia a Catalunya i, actualment, és la cinquena marca de vi més antiga de l’Estat espanyol. Així mateix, va ser pioner a la Península Ibèrica en la importació de ceps francesos introduint les varietats Semillon i Cabernet Sauvignon.

Es tracta d’una superfície total de 6.000m2 i consta de diverses naus, entre les que destaca la Sala Gran de bótes, on es fa la criança en fusta de roure francès i americà, amb una volta que constitueix la mostra més àmplia de l’estil arquitectònic català. En l’antiga entrada principal, després del passadís de bótes grans de fusta i ciment, s’hi pot llegir el lema de la casa Girona “L’home fa la casa; la casa fa l’home”, accés pel qual s’arriba fins a la sala del quadre de retrat anònim i diplomes atribuïts al celler des de l’inici de la seva trajectòria, on també s’observa a terra la marca dels antics rails pels que desfilaven les vagonetes. També val a destacar la rampa d’accés des de l’exterior, que s’utilitzava antigament per entrar el raïm en verema, amb estris de l’època. Una altra sala de reserva, a banda de les naus comunicants, són el Celler Barcelona dedicat al vi blanc. També es poden visitar la Sala de Vinificació, on es troben la premsa i els dipòsits d’acer inoxidable, la Sala d’Embotellat i la Sala d’Expedició de producte acabat.

Actualment, el celler dirigit per l’empresari vitivinicultor Tomàs Cusiné, té tres gammes de producte representades en els vins Gotim Blanc, Gotim Bru, Oda Blanc, Oda Negre i 1780, amb una gran activitat exportadora destinada a més de quaranta països de quatre continents.